Jordi Homs – Amb veu pròpia

P1100118Sóc cantant de formació clàssica, i en aquest sentit he tingut coneixement de la tècnica clàssica, del domini del so i dels ressonadors i el treball del recolzament, i vaig començar la meva carrera com a cantant en l’àmbit clàssic, però una experiència va canviar els meus fonaments del cant i em va endinsar en la relació del cos i la veu.

Aquesta experiència va ser la de donar classes de cant a Cuba per desig de la directora Alina Orraca durant una estada en aquell país per motius professionals. Aquell primer contacte amb la docència del cant em va frapar tant que vaig residir a l’illa durant 9 mesos com a cantant solista de la coral SCHOLA CANTORUM CORALINA i professor de cant de la coral (reconeguda entre les millors agrupacions corals del país). El que vaig descobrir en aquella experiència és que en els alumnes als qui donava classe (els vint components de la coral) existia una relació directa entre el seu estat físic i la seva veu, així que vaig deixar de banda la tècnica i em vaig centrar en l’harmonització de la base física. Dia a dia vaig anar constatant l’evolució dels cantants tant en la seva tessitura, el seu color i la seva naturalitat.

Després d’aquesta experiència, en tornar a Barcelona, vaig compaginar la meva carrera com a cantant amb la pedagogia vocal i l’estudi de la base física, i la seva relació amb la veu, obrint el meu treball i els meus coneixements a tota persona interessada en aquestes relacions i la repercussió en la comunicació.
Després de molts anys de treball segueixo apassionat per aquesta feina, que dia a dia em sorprèn i m’aporta nous coneixements, ja que el cos és un llibre obert de coneixement i vida per tothom que aprengui a escoltar-lo.

 

AMB VEU PRÒPIA

El cos i la veu tenen una relació íntima i directa.

Sense l’harmonia de la base física la tècnica no és efectiva. Suposa l’enteniment en profunditat del cos i les seves unions: el cos és la biblioteca de tot allò que vivim i de com ens afecta, i aquesta vivència i aquest encaix determinen tot el conjunt del nostre cos, des de la nostra postura (les contencions estructurals), la nostra manera d’expressar-nos (contencions internes), la nostra manera de moure’ns (les contencions en les cadenes musculars), la nostra comunicació (contenció respiratòria) i com no, la nostra veu i el seu so.

Actualment el meu treball es basa en l’alliberament de la base física per alliberar la veu i en aquest context aplico els meus coneixements de la tècnica adaptada a cada persona.

El treball que aplico per a nens del meu mètode es basa en l’experimentació del so i el cos i la relació del dins i el fora en la comunicació i l’expressió, per conèixer quines són les direccions del cos i de la veu i perquè de vegades la veu es cansa o no ens expressem bé. Sintetitzo el coneixement adquirit al llarg dels anys i el meu treball amb adults per fer propostes perceptives i sensorials en forma de joc i investigació participativa a partir de les curiositats dels nens, per resoldre plegats els enigmes de la veu.

 

Julie Tran

Jordi Canaleta
Qui som?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s